Συμβουλές για να φροντίσετε σωστά τον ιστότοπό σας στο Joomla

Το να έχετε έναν ιστότοπο για την επιχείρησή σας ή τον οργανισμό σας ή οτιδήποτε άλλο είναι ευλογία. Αλλά μπορεί επίσης να είναι κατάρα εάν δεν το διατηρείτε συντηρείται σωστά. Για το κοινό του διαδικτύου, που δεν επισκέπτεται την επιχείρησή σας φυσικά, ο ιστότοπός σας είναι το κατάστημα, το επιχειρηματικό σημείο, σκεφτείτε το!

Στην πραγματικότητα, η εικόνα της επιχείρησής σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ιστότοπό σας. Οποιαδήποτε ανωμαλία, ξεπερασμένες πληροφορίες των προϊόντων και έλλειψη σωστής συντήρησης μπορεί να σας κοστίσει πολύ.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του ιστότοπου που διαθέτετε, αυτά τα μέτρα που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την απόδοση του ιστότοπου χωρίς να ξοδέψετε χρήματα.

Ενημερώστε το Joomla στην πιο πρόσφατη έκδοση

Η πρώτη και κύρια συμβουλή συντήρησης είναι να ενημερώσετε την έκδοση του Joomla.  Πρέπει να ενημερώσετε την έκδοση του Joomla στην πιο πρόσφατη. Στην πραγματικότητα, οι παλιές εκδόσεις ενδέχεται να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του ιστότοπού σας, γι' αυτό και η ενημέρωση της έκδοσης του Joomla είναι τόσο σημαντική.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά πλεονεκτήματα της ενημέρωσης των ιστοσελίδων του λειτουργούν με Joomla στις πιο πρόσφατες εκδόσεις.
 • Προσφέρει νέες δυνατότητες και λειτουργίες
 • Διορθώνει σφάλματα
 • Ενίσχυση της ασφάλειας του ιστότοπου
 • Βελτιώνει τη συνολική απόδοση
 • Επιταχύνει την ιστοσελίδα
 • Εισάγει νέες τεχνολογίες
Ενημερώστε τις επεκτάσεις Joomla

Οι παλιές επεκτάσεις ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα με διαφορετικούς τρόπους. Θα πρέπει πάντα να εξετάζετε το ενδεχόμενο να ενημερώνετε τακτικά τις επεκτάσεις Joomla για την ομαλή λειτουργία του ιστότοπού σας.

Κάντε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπου και της βάσης δεδομένων σας

Θα πρέπει πάντα να διατηρείτε αντίγραφο ασφαλείας του ιστότοπου και της βάσης δεδομένων σας.
Σε κάθε περίπτωση, αν κάτι δεν πάει καλά ο ιστότοπός σας δεν θα λειτουργεί σωστά και ίσως χάσει το πολύτιμο περιεχόμενό του.

Η επαναφορά αυτού του περιεχομένου από το αντίγραφο ασφαλείας είναι η μόνη επιλογή για να επαναφέρετε τον ιστότοπο στην αρχική του μορφή. Ατυχήματα μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχει περίπτωση να το γνωρίζεται εκ των προτέρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι συνετό να διατηρείτε ένα πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας του ιστότοπού σας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χρειαστεί να επαναφέρετε τον ιστότοπο σε προηγούμενη κατάσταση λειτουργίας.

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεν αφορά μόνο ατυχήματα, μπρούν να σας  βοηθήσουν να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο εγκατάστασης, όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν νέες αλλαγές χωρίς να διακινδυνεύσετε τον ιστότοπο που βρίσκεται σε παραγωγική διαδικασιά.

Βελτιστοποιήστε τους πόρους πολυμέσων σας (εικόνες, βίντεο)

Οι πόροι πολυμέσων του ιστότοπού σας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον χρόνο φόρτωσης της σελίδας. Εάν δεν βελτιστοποιήσετε τους πόρους πολυμέσων σας (εικόνες, ήχος και βίντεο), ο ιστότοπός σας θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να φορτώσει. Στις σύγχρονες μέρες, η ταχύτητα του ιστότοπού σας σχετίζεται άμεσα με την κατάταξη στην αναζήτηση Google. Τα μεγέθη των μέσων και οι τύποι αρχείων σας επηρεάζουν τον χρόνο φόρτωσης της σελίδας.

Ακολουθήστε τη φήμη με ενημερωμένο περιεχόμενο

Οι επισκέπτες θα γυρίσουν την πλάτη τους στον ιστότοπό σας εάν βρουν απαρχαιωμένο περιεχόμενο στον ιστότοπό σας. Υπάρχουν ορισμένοι τύποι περιεχομένου που απαιτούν συνεχή αναβάθμιση, ειδικά αν περιέχουν πληροφορίες. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να ενημερώσετε το περιεχόμενό σας για να ανταποκριθείτε στη φήμη σας.

Βελτιστοποιήστε τον ιστότοπό σας για να κάνετε φιλικό SEO

Δεν έχει νόημα να έχετε έναν ιστότοπο που δεν φέρνει οργανική επισκεψιμότητα από την Google (ή άλλες μηχανές αναζήτησης). Είναι αυτό που θέλει κάθε ιδιοκτήτης ιστότοπου.

Εάν θέλετε ο ιστότοπός σας να βρίσκεται από τα άτομα που αναζητούν τις υπηρεσίες, τα προϊόντα ή το περιεχόμενο που παρέχετε, τότε βελτιστοποιήστε τον ιστότοπό σας για καλύτερη κατάταξη στην αναζήτηση Google.

Μπορείτε να κάνετε τον ιστότοπό σας Joomla SEO φιλικό με διάφορους τρόπους. Μερικές από τις πιο κοινές πρακτικές SEO δίνονται παρακάτω:

Διεξάγετε έρευνα λέξεων-κλειδιών και χρησιμοποιήστε τις καλύτερες λέξεις-κλειδιά στοιχήματος για τον ιστότοπο.
Βεβαιωθείτε ότι οι ετικέτες τίτλου έχουν τις σχετικές λέξεις-κλειδιά
Επιταχύνετε τον ιστότοπό σας επειδή η Google αγαπά τους ιστότοπους γρήγορης φόρτωσης
Γράψτε μοναδικούς τίτλους, περιγραφές, περιεχόμενο
Διαχειριστείτε τα μεταδεδομένα σας
Χρησιμοποιήστε εσωτερικούς συνδέσμους

Υπάρχουν επίσης ορισμένες επεκτάσεις Joomla που θα μπορούσαν να φροντίσουν το SEO του ιστότοπού σας.

Προστατέψτε τον ιστότοπό σας στο Joomla βελτιώνοντας την ασφάλεια


Η ασφάλεια είναι πάντα ένα μεγάλο ζήτημα. Πρέπει να προστατεύσετε τον ιστότοπό σας από πιθανές απειλές. Οι χάκερ μπορεί να εισέλθουν στον ιστότοπό σας με διάφορους τρόπους και να πάρουν τον έλεγχο των πάντων από εσάς. Μπορείτε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψετε αυτές τις προσπάθειες. Υπάρχουν ορισμένες επεκτάσεις ασφαλείας που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.

Καταργήστε αχρησιμοποίητες και μη βελτιστοποιημένες επεκτάσεις Joomla

Οι επεκτάσεις Joomla απαιτούν πόρους συστήματος, βάσεις δεδομένων και χώρο στο δίσκο για να λειτουργήσουν. Η ύπαρξη πολλών επεκτάσεων θα αυξήσει το συνολικό μέγεθος του ιστότοπού σας και θα κάνει τον ιστότοπο πιο αργό τελικά. Για αυτόν τον συγκεκριμένο λόγο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε μόνο επεκτάσεις που χρησιμοποιούνται στον ιστότοπό σας στο Joomla.

Δεν θα πρέπει να δοκιμάζετε προσθήκες σε ιστότοπο εγκατάστασης. Σε περίπτωση που το κάνετε, θα πρέπει να αφαιρέσετε το πρόσθετο μόλις τελειώσετε με αυτό. Είναι σοφό να καθαρίσετε τις επεκτάσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αχρησιμοποίητες ή μη βελτιστοποιημένες επεκτάσεις μέσα.

3 απλά βήματα για ένα πιο ασφαλές WordPress!

Το WordPress είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που έχει αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου, υπάρχουν σημεία στον κώδικα που μπορούν να κρύψουν πιθανές ευπάθειες. Οι προγραμματιστές του WordPress είναι πολύ καλοί στο να τις διορθώσουν. Ωστόσο, κανένα λογισμικό δεν είναι τελείως απαλαγμένο από σφάλματα.

Έτσι, εναπόκειται σε εμάς τους ιδιοκτήτες των ιστότοπων, να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να κάνουμε το WordPress ασφαλέστερ. Ευτυχώς, υπάρχουν τρία εύκολα πράγματα που κάθε κάτοχος ιστότοπου μπορεί να κάνει - συνήθως χωρίς τη βοήθεια προγραμματιστή - για να είναι ο ιστότοπός του πιο ασφαλής.

1. Αλλάξτε το όνομα χρήστη διαχειριστή

Δεν είναι κάτι πολύπλοκο αλλά θα βοηθήσει.  Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε admin, administrator ή οτιδήποτε είναι πολύ εύκολο να μαντέψει ως όνομα χρήστη του διαχειριστή σας, αλλάξτε το! Για να θέσετε σε κίνδυνο τον ιστότοπό σας, ένας εισβολέας χρειάζεται δύο πράγματα: ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης. Εάν χρησιμοποιείτε ένα προεπιλεγμένο όνομα χρήστη διαχειριστή, τότε τους έχετε δώσει το μισό από αυτό που χρειάζονται. Ας το κάνουμε λίγο πιο δύσκολο, έτσι;

Για να αλλάξετε το όνομα διαχειριστή, μπορείτε να το κάνετε χειροκίνητα ή μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα plugin. Εφόσον τα plugins επιβραδύνουν τον ιστότοπό σας και το χρειάζεστε μόνο για να το κάνετε αυτό, ας το κάνουμε χειροκίνητα.
 • Συνδεθείτε χρησιμοποιώντας τον υπάρχοντα λογαριασμό διαχειριστή.
 • Στην ενότητα "Χρήστες" κάντε κλικ στην επιλογή "Προσθήκη νέου".
 • Δημιουργήστε έναν νέο λογαριασμό χρήστη και ορίστε τον διαχειριστή. Κάντε το όνομα χρήστη ό, τι θέλετε ΕΚΤΟΣ για διαχειριστή, διαχειριστή ή το όνομά σας. (Ναι, οι εισβολείς γνωρίζουν πιθανώς ότι επειδή ο λογαριασμός της εταιρείας σας στο Facebook είναι συνδεδεμένος εκτός της αρχικής σελίδας.
 • Αποσυνδεθείτε από το WordPress και συνδεθείτε ξανά χρησιμοποιώντας τον νέο λογαριασμό διαχειριστή.
 • Κάντε κλικ στο Χρήστες για να απαριθμήσετε τους χρήστες και κάτω από τον αρχικό λογαριασμό διαχειριστή σας, κάντε κλικ στην επιλογή "Διαγραφή" Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει "Περιεχόμενο περιεχομένου σε" και επιλέξτε το νέο λογαριασμό διαχειριστή, ώστε να μην χάσετε κανένα περιεχόμενο.
Τώρα έχετε έναν νέο λογαριασμό διαχειριστή με όνομα που δεν είναι "admin". Ο ιστότοπός σας είναι ήδη λίγο πιο ασφαλής. Επίσης, για να αναβαθμίσετε το επίπεδο ασφάλειας όσον αφορά τη σύνδεση στον ιστότοπό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τον έλεγχο ταυτότητας 2 παραγόντων στο WordPress σας.

2. Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης

Το γνωρίζετε ότι είναι λάλθος να χρησιμοποιούμε τα γενέθλιά μας ως κωδικό πρόσβασης. ΞΟι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης είναι εύκολο να μαντέψετε.

Οτιδήποτε έχετε δημοσιεύσει στο Social Media δίνει στους εισβολείς λίγες περισσότερες πληροφορίες για να συνεργαστούν. Να θυμάστε ότι η αντικατάσταση γραμμάτων με αριθμούς δεν «ξεγελάει» τους επιτιθέμενους.

Οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης είναι μεγάλες, τυχαίες συμβολοσειρές γραμμάτων και συμβόλων είναι υπέροχες, που δεν είναι μνημονικές. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι έχουμε την τάση να τους καταγράφουμε αφού είναι δύσκολο τους θυμιθούμε. Άλλες φορές δημιουργούμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, αλλά συνεχίζουμε να τους χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά, έτσι αργά ή γρήγορα καταλήγουν προβληματικοί.

Το WordPress έχει πλέον τη δυνατότητα δημιουργίας ισχυρών κωδικών πρόσβασης, αλλά δεν τους απαιτεί. Υπάρχουν, ωστόσο, πρόσθετα που θα το επιβάλουν για εσάς. Δεν έχω τη συνήθεια να προτείνω πρόσθετα ασφαλείας του WordPress, αλλά εάν μεταβείτε στο wordpress.org/plugins και εισαγάγετε τους ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, θα βρείτε πολλά για να διαλέξετε.

Εγκαταστήστε ένα από αυτά τα πρόσθετα.

Εάν έχετε σταθερούς χρήστες,  διαχειριστή, συντάκτες κ.λπ., ίσως θελήσετε να επιβάλλετε σε αυτούς ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς που είναι υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας. Αν αναρωτιέστε πώς να χειριστείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης χωρίς να τους γράψετε, επενδύστε σε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Οι περισσότερες σύγχρονες εφαρμογές λειτουργούν τόσο σε επιτραπέζιες όσο και σε κινητές συσκευές και θα συγχρονίσουν τα δεδομένα σας σε όλες τις συσκευές σας.

3. Χρησιμοποιήστε HTTPS

Αυτό θα πρέπει να το έχετε κάνει ήδη. Εάν ο ιστότοπός σας δεν εκτελεί https, η Google θα κατατάξει τον ιστότοπό σας χαμηλότερα από άλλους ιστότοπους που χρησιμοποιούν https. Ωστόσο, εκτός από το SEO, το https διατηρεί την κυκλοφορία σας κρυπτογραφημένη και μακριά από αδιάκριτα μάτια και αποτελεί ουσιαστικό μέρος οποιασδήποτε στρατηγικής ασφάλειας του WordPress.

Εδώ στο Internet Studio χρεισιμοποιούμε σε όλα τα πακέτα  δωρεάν πιστοποιητικό "Let’s Encrypt", έτσι ολόκληρος ο ιστότοπός σας WordPress είναι κρυπτογραφημένος.

Πως να βελτιώσετε μία ιστοσελίδα Joomla.

Με χιλιάδες ιστότοπους που αναπτύσσονται καθημερινά, μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί η επιτυχία του ιστότοπού σας. Δεν είναι κάτι που μπορείτε να πετύχετε εν μία νυκτί. Πρέπει να εργάζεστε με συνέπεια, να διαχειρίζεστε και να βελτιώνετε τον ιστότοπό σας για να παραμείνετε στην κορυφή του παιχνιδιού. Εάν διαθέτετε ιστότοπο Joomla και ψάχνετε τρόπους για να βελτιώσετε την απόδοση και την προβολή του ιστότοπού σας, τότε αυτή η ανάρτηση είναι για εσάς!

Ο στόχος του σημερινού άρθρου είναι να σας εξοπλίσει με τις γνώσεις και να μοιραστείτε μερικές εκπληκτικές συμβουλές για να βελτιώσετε τον ιστότοπό σας στο Joomla και να επιτύχετε τους στόχους σας. Είτε διαχειρίζεστε έναν ιστότοπο για την εταιρεία σας, είτε είστε ανεξάρτητος, είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να πάρετε κάτι από αυτό και να ξεπεράσετε το εμπόδιο της μετριότητας και της ανασφάλειας από κακές πρακτικές.

Αξιόπιστο αντίγραφο ασφαλείας για τον ιστότοπό σας στο Joomla
Η δημιουργία ενός αξιόπιστου αντιγράφου ασφαλείας θα είναι ο σωτήρας της ζωής του ιστότοπού σας. Τα αντίγραφα ασφαλείας είναι σημαντικά σε περιπτώσεις σφαλμάτων και παραβίασης ιστοτόπων και ένας από τους γρηγορότερους και καλύτερους τρόπους για την επαναφορά των διαδικτυακών επιχειρηματικών σας λειτουργιών.

Για να εξασφαλίσετε ένα καλό πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, θα πρέπει να φιλοξενήσετε τον ιστότοπό σας σε μια αξιόπιστη εταιρεία φιλοξενίας.

Μαζί με το αντίγραφο ασφαλείας φιλοξενίας, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε επεκτάσεις Joomla όπως το αντίγραφο ασφαλείας Akeeba. Αυτές οι επεκτάσεις σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα ασφαλές αντίγραφο ολόκληρου του περιβάλλοντος του ιστότοπου πιο γρήγορα και εύκολα. Αν αυτό φαίνεται πολύ τρομακτικό, έχουμε δημιουργήσει ένα βήμα προς βήμα οδηγό για το πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπού σας στο Joomla και να το επαναφέρετε αν χρειαστεί ποτέ.

Βελτιστοποιήστε το Joomla SEO και τα μεταδεδομένα σας
Το SEO του ιστότοπού σας πρέπει πάντα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων. Για να ενισχύσετε τη μετατροπή και την κατάταξή σας, πρέπει να βελτιστοποιήσετε το SEO και τα μεταδεδομένα σας. Μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το SEO σας βελτιώνοντας το περιεχόμενο του ιστότοπού σας, την εμπειρία χρήστη, την ταχύτητα και χρησιμοποιώντας επεκτάσεις SEO.
Το προεπιλεγμένο meta Joomla είναι αρκετά καλό για φιλικότητα στο SEO, αλλά για να εξασφαλίσετε το καλύτερο για τον ιστότοπό σας, πρέπει να αναζητήσετε επεκτάσεις για αυτήν την επιπλέον ώθηση.

Μάθετε πώς να κάνετε προσαρμογές των προτύπων Joomla
Θα αισθανθείτε συχνά την ανάγκη να κάνετε προσαρμοσμένες τροποποιήσεις διάταξης στα πρότυπα που χρεισιμοποιείται. Η τεχνική που σας επιτρέπει να το κάνετε αυτό χωρίς να αγγίξετε τα αρχεία πυρήνα του Joomla ονομάζεται παράκαμψη προτύπου. Για να βελτιώσετε τις προοπτικές του ιστότοπού σας, πρέπει να γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία για το πώς να προσαρμόσετε την έξοδο από τα στοιχεία, τις λειτουργικές μονάδες και τα πρόσθετα του Joomla εφαρμόζοντας αυτήν την τεχνική.

Θα σας δώσει την ελευθερία να προσαρμόσετε τη διάταξη του ιστότοπού σας όπως κρίνετε κατάλληλο. Λάβετε υπόψη ότι όταν χρησιμοποιείτε παρακάμψεις προτύπων, οι αλλαγές που κάνετε στην ενότητα ή τα στοιχεία σας δεν θα επηρεαστούν κατά την αναβάθμιση.

Ενημερώστε τακτικά τον ιστότοπό σας στο Joomla
Εάν θέλετε να ανεβάσετε τον ιστότοπό σας στο Joomla, θα πρέπει να διατηρείτε τον πυρήνα Joomla και όλες τις επεκτάσεις ενημερωμένες και να αφαιρείτε τις αχρησιμοποίητες επεκτάσεις.
Ενημέρωση του πυρήνα Joomla : Ενημερώστε τον ιστότοπό σας στην πιο πρόσφατη έκδοση του Joomla μόλις κυκλοφορήσει για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια και την κορυφαία απόδοση του ιστότοπού σας. Κάθε ενημέρωση έχει μια νέα και βελτιωμένη βάση κώδικα, επομένως η διατήρηση του πυρήνα του Joomla θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

OpenStreetMap ως εναλλακτική λύση του Google Maps.

Από τη στιγμή που οι χάρτες Google μετατράπηκαν σε συνδρομιτική υπηρεσία, πολλοί αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν. Δεν έχουν όλοι μας την πολυτέλεια να αγοράζουν συνδρομές premium. Πράγματι το Google Maps είναι ένα ισχυρό εργαλείο, υπάρχει όμως εναλατική λύση; Βέβαια. Η απάντηση είναι ότι υπάρχει τρόπος. Δεδομένου ότι το Joomla είναι ένα CMS ανοικτού κώδικα, το OpenStreetMap πληρεί όλες τις προϋποθέσεις.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το OpenStreetMap ως την καλύτερη εναλλακτική λύση στους Χάρτες Google. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν θα μπορούσατε να σχεδιάσετε το χάρτη με τον τρόπο που θέλετε.

Η απάντηση είναι απολύτως ναι! Αρκεί να διαλέξουμε ένα από τα extension που υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα και να το χρησιμοποιήσουμε. Η λύση είναι απλή τελικά!

Τα SSL πιστοποιητικά στο επίκεντρο, λόγω του Chrome.

Τους τελευταίους μήνες τα SSL πιστοποιητικά έχουν μπει στο επίκεντρο, κυρίως λόγω των κινήσεων του Chrome. Όπως θα γνωρίζετε ήδη, ο δημοφιλέστερος browser, ξεκίνησε να χαρακτηρίζε "not secure" τα sites που δεν χρησιμοποιούν SSL, ενώ στην τελευταία του έκδοση αφαίρεσε το “secure” από τα sites που έχουν επιλέξει να έχουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, αλλάζοντας παράλληλα και το χρώμα του συνοδευτικού λουκέτου από πράσινο σε γκρι.

Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά το HTTPS θα γίνει ο κανόνας. Θα είναι αυτονόητο πως ένα site που δεν θα φέρει κάποια επισήμανση στη μπάρα διευθύνσεων, θα κάνει χρήση SSL και θα έχει φροντίσει για την κρυπτογράφηση της σύνδεσης. Αντίθετα, το HTTP θα αποτελεί την εξαίρεση, και ο Chrome θα φροντίσει να ειδοποιεί τους χρήστες του πως κάθε άλλο παρά ασφαλείς είναι σε τέτοιο περιβάλλον.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, σας υπενθυμίζουμε τη σημασία του να έχουν SSL στο site τους. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες σχετικές πληροφορίες που πιθανόν φανούν χρήσιμες στην επικοινωνία σας:
 •  Ο Chrome έχει μερίδιο αγοράς άνω του 60%, επομένως οι αλλαγές αυτές αφορούν κάθε πελάτη, ακόμα κι αν ο ίδιος επιλέγει άλλον browser.
 •  Οι πιο γνωστοί browsers είναι πιθανό επίσης να κάνουν σημαντικές κινήσεις υπέρ των SSL πιστοποιητικών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Mozilla, που στις αρχές του 2018 ανακοίνωσε ότι τα νέα web-exposed features του θα μπορούν να τα απολαμβάνουν μόνο HTTPS sites.
 •  Η έκδοση 70 του Chrome που θα έρθει τον Οκτώβριο, θα φέρει στη μπάρα διευθύνσεων σήμα κινδύνου πλάι στο “not secure” που εμφανίζεται έτσι και αλλιώς πια όταν ο επισκέπτης βρίσκεται σε site που χρησιμοποιεί HTTP πρωτόκολλο.
 •  Το λουκέτο από τα HTTPS sites σταδιακά θα φύγει όχι γιατί δεν είναι σημαντική η κρυπτογράφηση αλλά γιατί θα αποτελεί τον κανόνα.
 •  H Google δεν έχει ίδιον οικονομικό όφελος από τη συγκεκριμένη αλλαγή. Δεν εκδίδει πιστοποιητικά SSL.
 •  Η κρυπτογράφηση δεν είναι μόνο για το φαίνεσθαι στον browser. Ένα site που έχει SSL φροντίζει ώστε η επικοινωνία του με τον χρήστη να είναι κρυπτογραφημένη και άρα να μη μπορεί να “διαβαστεί” από κάποιον τρίτο που δεν έχει τη σχετική εξουσιοδότηση. Η κρυπτογράφηση κάνει το Ίντερνετ ασφαλέστερο.
 •  Όλο και περισσότεροι χρήστες, με αφορμή και τις κινήσεις του Chrome, ενημερώνονται για την κρυπτογράφηση και κατανοούν τη σημασία της. Έτσι, δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο αν κάποιο site έχει SSL, ειδικά όταν πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια πληρωμή μέσω αυτού.
 •  Ένα SSL μπορεί να αποκτηθεί είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή. Διαφορές υπάρχουν, αλλά υπάρχει και η επιλογή.
 •  Σε όλα τα hosting πακέτα του Internet Studio υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης του δωρεάν Let’s Encrypt SSL.
Ελπίζουμε οι παραπάνω πληροφορίες να σας φάνηκαν χρήσιμες! Θέλουμε πάντα να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για ένα ασφαλές διαδίκτυο.

Πώς να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας 2FA σε δύο βήματα στο Joomla.

Ο έλεγχος ταυτότητας σε δύο βήματα είναι ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας που προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στον ιστότοπό σας στο Joomla. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) χρησιμοποιείται ευρέως στις περισσότερες δημοφιλείς ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Δείτε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας σε 2 βήματα στον ιστότοπό σας στο Joomla.

Πρώτη σύνδεση στον τομέα διαχειριστή του Joomla. Μεταβείτε στους χρήστες> Διαχείριση χρηστών . Θα εμφανίσει ένα σύνδεσμο στο προφίλ σας με όνομα, όνομα χρήστη, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.λπ. Πρέπει να επεξεργαστείτε το προφίλ σας για να ενεργοποιήσετε την επαλήθευση δύο βημάτων. Έτσι, κάντε κλικ στο όνομά σας για να ανοίξετε τη σελίδα επεξεργασίας προφίλ.


Μεταβείτε στην καρτέλα "Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων".

Υπάρχουν δύο μέθοδοι για τη χρήση του ελέγχου ταυτότητας σε δύο βήματα. Το ένα τροφοδοτείται από το Google Authenticator και μια άλλη μέθοδο που παρέχεται από το YubiKey .

Ενεργοποίηση του Google Authenticator

Για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο, επιλέξτε Google Authenticator από το αναπτυσσόμενο μενού. Θα φέρει την αρχική σελίδα ρύθμισης.

Βήμα 1: Αποκτήστε την εφαρμογή Authenticator
Αποκτήστε την επίσημη εφαρμογή Google Authenticator για να ενεργοποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία στον ιστότοπό σας στο Joomla. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ανεπίσημες εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το Google Authenticator. Δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Βήμα 2: Ρυθμίστε τη λειτουργία
Εκτελέστε την εφαρμογή Επαληθευτής Google στη συσκευή σας. Θα εμφανίσει δύο επιλογές για την προσθήκη του ιστότοπου στο GA. Μπορείτε είτε να σαρώσετε τον γραμμωτό κώδικα είτε να εισαγάγετε το παρεχόμενο κλειδί στη σελίδα εγκατάστασης του ιστότοπού σας.

Βήμα 3: Ενεργοποίηση GA
Αυτό το βήμα ελέγχει αν η συσκευή σας είναι συμβατή με την εφαρμογή Google Authenticator. Ανοίξτε την εφαρμογή αφού συνδέσετε τον ιστότοπο με την υπηρεσία χρησιμοποιώντας τον κωδικό QR ή το κλειδί. Θα εμφανίσει έναν κωδικό ασφαλείας για τον πρόσφατα προστεθειμένο ιστότοπό σας. Καταχωρίστε αυτόν τον κώδικα στο συγκεκριμένο πεδίο του ιστότοπού σας και πατήστε το κουμπί Αποθήκευση.

Σημειώστε ότι η εφαρμογή Google Authenticator δημιουργεί νέους κωδικούς σε κάθε 30 δευτερόλεπτα. Ένας κώδικας που παρέχεται απευθείας από την εφαρμογή είναι χρησιμοποιήσιμος εντός 30 δευτερολέπτων από τη δημιουργία του.


Ενεργοποίηση του αυθεντικοποιητή Yubikey

Το Yubikey είναι ένα φυσικό εργαλείο επαλήθευσης δύο στοιχείων. Αν έχετε ενεργοποιήσει αυτήν την επιλογή, θα πρέπει να τοποθετήσετε το διακριτικό κλειδιού στη θύρα USB του υπολογιστή σας. Στην περιοχή σύνδεσης, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης χρήστη και κάντε κλικ μέσα στο πεδίο κλειδιού ασφαλείας. Στη συνέχεια πατήστε το χρυσό δίσκο Yubikey - θα συνδεθείτε. Για να ενεργοποιήσετε το Yubikey, επιλέξτε το από το αναπτυσσόμενο μενού.

Τώρα εισαγάγετε το εργαλείο Yubikey μέσα στη θύρα USB του υπολογιστή σας. Κάντε κλικ στο εσωτερικό του πλαισίου κώδικα ασφαλείας και αγγίξτε το χρυσό δίσκο για ένα δευτερόλεπτο. Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις προφίλ.

Ο έλεγχος ταυτότητας Yubikey θα ενεργοποιηθεί για τον ιστότοπό σας.