Βασικές γνώσεις την ασφάλεια του ψηφιακού καταστήματός σας.

Βασικές γνώσεις την ασφάλεια του ψηφιακού καταστήματός σας.Ενώ το ψηφιακό τοπίο προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για τις μικρές επιχειρήσεις, δεν είναι χωρίς κινδύνους. Η αυξανόμενη συχνότητα και η πολυπλοκότητα των κυβερνοεπιθέσεων σημαίνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να είναι προορατικές για την ενίσχυση των ψηφιακών τους στοιχείων έναντι κακόβουλων παραγόντων. 

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορεί να κυμαίνονται από σχήματα phishing έως κλοπή ευαίσθητων δεδομένων πελατών έως επιθέσεις ransomware που μπορούν να τερματίσουν ολόκληρη τη λειτουργία σας. Η κατανόηση των τύπων απειλών που αντιμετωπίζετε είναι το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μιας σταθερής άμυνας. 

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους κακόβουλοι παράγοντες μπορούν να επιτεθούν στην επιχείρησή σας:

 • Εισβολές ransomware
 • Email και ιστότοποι ηλεκτρονικού ψαρέματος
 • Επιθέσεις Man-in-the-Middle (MitM).
 • Κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DDoS).
 • Κακόβουλο λογισμικό και λογισμικό υποκλοπής spyware

Η κατανόηση αυτών των απειλών υπογραμμίζει την ανάγκη για τα ακόλουθα μέτρα κυβερνοασφάλειας στην ψηφιακή σας βιτρίνα. Αλλά η γνώση των κινδύνων είναι μόνο η μισή μάχη. Ας εξετάσουμε γιατί χρειάζεστε αντίγραφα ασφαλείας και κρυπτογράφηση δεδομένων.

Η ψυχή κάθε επιχείρησης στο σημερινό τοπίο είναι τα δεδομένα. Από τις συμβάσεις πελατών έως τα οικονομικά φύλλα, η απώλεια ή η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση της λειτουργίας.  

Τα αντίγραφα ασφαλείας διασφαλίζουν ότι έχετε ένα δίχτυ ασφαλείας στο οποίο μπορείτε να επανέλθετε και η κρυπτογράφηση διασφαλίζει ότι ακόμα κι αν τα δεδομένα σας πέσουν σε λάθος χέρια, θα αχρηστευτούν.

Είτε είστε ιδιώτης, είτε ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης, τα δεδομένα σας είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό σας στοιχείο . Εδώ, θα αναλύσουμε τρεις δημοφιλείς εφεδρικές προσεγγίσεις για να σας βοηθήσουμε να προσαρμόσετε μια στρατηγική που να ευθυγραμμίζεται με τις μοναδικές σας ανάγκες.

Τα αντίγραφα ασφαλείας εντός των εγκαταστάσεων, είναι ουσιαστικά τα «βασικά δομικά υλικά» της ασφάλειας δεδομένων. Αποθηκευμένα στο τοπικό σας δίκτυο, σε αποκλειστικούς διακομιστές ή σε μονάδες υψηλής χωρητικότητας, αυτή η μέθοδος προσφέρει το πλεονέκτημα της ταχύτητας.

Όταν αντιμετωπίζετε ένα περιστατικό απώλειας δεδομένων, ο χρόνος είναι ουσιαστικός.  Με τα αντίγραφα ασφαλείας εντός της εγκατάστασης, η γρήγορη και εύκολη ανάκτηση είναι μόλις μερικά κλικ μακριά. Επιπλέον, αυτή η ρύθμιση σάς παρέχει απόλυτο έλεγχο των δεδομένων σας, ένα προνόμιο για τις επιχειρήσεις που χειρίζονται εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες.

Αποθηκεύοντας τα δεδομένα σας εκτός τοποθεσίας της επιχείρησή σας, σε διακομιστές που βρίσκονται πιθανώς οπουδήποτε στον κόσμο, προσθέτετε ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας.  Ακόμα κι αν μια τοπική καταστροφή όπως πυρκαγιά ή κλοπή θέσει σε κίνδυνο τα φυσικά σας περιουσιακά στοιχεία, τα δεδομένα σας παραμένουν ανέγγιχτα.

Σημαντικές υπηρεσίες όπως το Google Drive, το Dropbox και το Microsoft OneDrive προσφέρουν επεκτάσιμες λύσεις με διαφορετικά επίπεδα αποθήκευσης και λειτουργίες ασφαλείας , καθιστώντας τις ευέλικτες για διαφορετικές επιχειρηματικές ανάγκες.

Μια καλή στρατηγική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, συνδυάζει την τοπική άνεση της εσωτερικής αποθήκευσης με την ισχυρή, εκτός τοποθεσίας, ασφάλεια των αντιγράφων ασφαλείας cloud.  

Αυτό το σύστημα πολλαπλών επιπέδων δημιουργεί πλεονασμό, διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα σας παραμένουν προσβάσιμα και ασφαλή, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να πάει στραβά.

Μια ξαφνική κατάρρευση διακομιστή δεν θα σας καταδικάσει εάν έχετε αντίγραφο ασφαλείας στο cloud και ο χρόνος διακοπής του Διαδικτύου δεν θα αποτελέσει εμπόδιο εάν έχετε τοπικά αντίγραφα ασφαλείας για να επιστρέψετε.

Πώς να ενημερώσετε τον ιστότοπό σας στο Joomla 4.

Πώς να ενημερώσετε τον ιστότοπό σας στο Joomla 4.Η σταθερή έκδοση του Joomla 4 έχει ήδη κυκλοφορήσει! Είναι μια τεράστια αναβάθμιση του CMS που φέρνει τόσες πολλές εκπληκτικές νέες δυνατότητες και λειτουργίες. Η νέα κύρια έκδοση θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το Joomla καθώς η πλατφόρμα είναι πλέον πιο αξιόπιστη, σταθερή, ασφαλής και πλήρως εξοπλισμένη για να ενδυναμώνει τις καινοτομίες.

Εάν αγχώνεστε για το πώς να αναβαθμίσετε τον ιστότοπό σας σε Joomla 4, μην ανησυχείτε. Σε αυτό το άρθρο, θα σας καθοδηγήσουμε σε όλη τη διαδικασία αναβάθμισης του ιστοτόπου σας Joomla 3.x σε Joomla 4 χωρίς να χαλάσετε τον ιστότοπό σας. Σας ενθαρρύνουμε να παρακολουθήσετε προσεκτικά ολόκληρο το άρθρο για να μην καταλήξετε να κάνετε χάος.

Πότε πρέπει να κάνετε ενημέρωση στο Joomla 4

Το Joomla 4 κυκλοφορεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναβαθμίσετε αμέσως τον ιστότοπό σας σε Joomla 4; Οχι! Καθώς δεν μπορείτε να ενημερώσετε απευθείας το Joomla 3.x σε 4, πρέπει πρώτα να ενημερώσετε τον ιστότοπό σας σε 3.10.

Η γέφυρα Joomla 3.10 θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τη mini μετεγκατάσταση στο Joomla 4 και να εμφανίσετε έναν έλεγχο εκ των προτέρων ενημέρωσης των επεκτάσεων που είναι εγκατεστημένες στον ιστότοπό σας. Σύμφωνα με την επίσημη τεκμηρίωση , το Joomla 3.10.x θα υποστηρίζεται έως τις 16 Αυγούστου 2023. Επομένως, δεν υπάρχει βιασύνη. Περιμένετε έως ότου όλες οι επεκτάσεις που χρησιμοποιούνται είναι έτοιμες για το Joomla 4.

Πώς να κάνετε ενημέρωση από το Joomla 3.x στο Joomla 4

Εάν έχετε φτάσει τόσο μακριά, είναι ασφαλές να πείτε ότι είστε έτοιμοι να μετεγκαταστήσετε στο Joomla 4. Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός που θα σας βοηθήσει να αναβαθμίσετε με επιτυχία τον ιστότοπό σας Joomla 3.x σε Joomla 4.

Ελέγξτε τις τεχνικές απαιτήσεις

Πριν προχωρήσετε, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον σας πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις του Joomla 4. Μεταβείτε στον πίνακα διαχείρισης > Σύστημα > Πληροφορίες συστήματος. Σε αυτήν την καρτέλα, θα βρείτε την τρέχουσα τιμή PHP, την έκδοση Joomla κ.λπ.
Προτείνεται η χρήση των προτεινόμενων τιμών του Joomla 4 για ομαλή μετάβαση. Εδώ είναι η απαίτηση για το Joomla 4.x.

Πάρτε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του Live Site σας

Πρέπει πάντα να λαμβάνετε αντίγραφο ασφαλείας του ιστότοπού σας πριν ενημερώσετε το Joomla. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποτρέψετε την απώλεια δεδομένων και να επαναφέρετε τον ιστότοπό σας ξανά, εάν κάτι πάει στραβά κατά την ενημέρωση.

Μέθοδος 1: Χρήση του Akeeba Backup

Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρετε τον ιστότοπό σας Joomla χρησιμοποιώντας το Akeeba Backup. Για να το κάνετε αυτό, θα χρησιμοποιήσετε την επέκταση του Akeeba Backup Joomla πρώτα για να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας του ιστότοπού σας (αρχεία ρίζας και βάση δεδομένων) και μετά το Akeeba Kickstart για να επαναφέρετε το αντίγραφο ασφαλείας. Είναι μια δωρεάν επέκταση και η διαδικασία μεταφοράς είναι αρκετά απλή.

Μέθοδος 2: Λήψη μη αυτόματης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας

Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μη αυτόματο αντίγραφο ασφαλείας του ζωντανού ιστότοπού σας. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε ένα μη αυτόματο αντίγραφο ασφαλείας όλων των αρχείων και των φακέλων από τον ριζικό φάκελο του ιστότοπου, ώστε τα ίδια αρχεία και φάκελος να μπορούν να επαναφερθούν σε άλλο τομέα/κεντρικό υπολογιστή. Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα μη αυτόματο αντίγραφο ασφαλείας της βάσης δεδομένων του ιστότοπου.

Ενημέρωση στο Joomla 3.10

Παρακαλούμε μην ενημερώσετε τον ζωντανό ιστότοπό σας στο Joomla 3.10, εκτός εάν σκοπεύετε να ενημερώσετε για το Joomla 4. Αυτή είναι μια έκδοση bridge που έχει κυκλοφορήσει για να διευκολύνει τη μετεγκατάσταση στο Joomla 4.
Από τον πίνακα διαχείρισης, μεταβείτε στο στοιχείο Στοιχεία > Ενημερώσεις Joomla > Επιλογές.

Αφού ενημερώσουμε τον ιστότοπό μας στο Joomla 3.10, πρέπει να ελέγξουμε το σχήμα της βάσης δεδομένων μας.

Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στις Επεκτάσεις > Διαχείριση > Βάση δεδομένων και ελέγξτε εάν η δομή του πίνακα της βάσης δεδομένων σας είναι ενημερωμένη. Εάν όχι, διορθώστε τα προβλήματα κάνοντας κλικ στο κουμπί Επιδιόρθωση. 

Ελέγξτε τις απαιτήσεις συστήματος και τη συμβατότητα των επεκτάσεων τρίτου μέρους

Η έκδοση Joomla 3.10 συνοδεύεται από μια επιλογή ελέγχου πριν από την ενημέρωση. Αυτό δείχνει τις τεχνικές προδιαγραφές του διακομιστή στον οποίο βρίσκεται ο ιστότοπος και τις επεκτάσεις πυρήνα και τρίτων που χρησιμοποιούν τον διακομιστή ενημέρωσης σε μορφή λίστας.
Για να μεταβείτε στην οθόνη ελέγχου πριν από την ενημέρωση, κάντε κλικ στην επιλογή Στοιχεία > Ενημέρωση Joomla.

Εάν δεν βλέπετε την οθόνη ελέγχου πριν από την ενημέρωση, κάντε κλικ στο κουμπί Έλεγχος για ενημερώσεις ή διαγράψτε την προσωρινή μνήμη και ανανεώστε τη σελίδα.

Η πρώτη ενότητα σάς δείχνει εάν οι ρυθμίσεις PHP και βάσης δεδομένων πληρούν τις απαιτήσεις συστήματος. Πρέπει να ελέγξουμε αν κάτι είναι κόκκινο και δεν είναι συμβατό με το Joomla 4.

Η επόμενη ενότητα - Έλεγχος προ-ενημέρωσης επεκτάσεων αντλεί ενσωματώσεις τρίτων και ελέγχει τη συμβατότητά τους. Εάν χρησιμοποιείτε άλλες επεκτάσεις, επικοινωνήστε με τους προγραμματιστές των επεκτάσεων για να μάθετε για τη συμβατότητά τους με το Joomla 4.

Απενεργοποιήστε τις μη συμβατές επεκτάσεις

Εάν η λίστα ελέγχου Joomla Pre-update δείχνει ότι η επέκταση δεν είναι έτοιμη για το Joomla, πρέπει να την ενημερώσετε στη συμβατή έκδοση ή να την απενεργοποιήσετε. Συνιστάται ανεπιφύλακτα να απενεργοποιήσετε όλες τις μη συμβατές επεκτάσεις προτού εκτελέσετε την αναβάθμιση, καθώς θα μπορούσαν να διακόψουν την αναβάθμισή σας.

Για να καταργήσετε μη συμβατές επεκτάσεις, μεταβείτε στην καρτέλα Διαχείριση επεκτάσεων → Διαχείριση και καταργήστε όλες τις επεκτάσεις που δεν είναι συμβατές με το Joomla 4.

Ενημέρωση από την 3.10 στο Joomla 4

Πριν κάνετε αναβάθμιση από μια έκδοση Joomla σε άλλη, λαμβάνετε πάντα ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του ιστότοπου! Προχωρήστε λοιπόν και πάρτε ξανά ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας.

Από τον πίνακα διαχείρισης, μεταβείτε στην Παγκόσμια διαμόρφωση > Διακομιστής > Αναφορά σφαλμάτων και ορίστε την στο Μέγιστο για να λαμβάνετε όλα τα μηνύματα σφάλματος, τις προειδοποιήσεις και τις ειδοποιήσεις.

Τώρα μεταβείτε στο Components > Joomla Update > και κάντε κλικ στο Live Update για να δείτε την ειδοποίηση ενημέρωσης Joomla 4.

Μπορείτε επίσης να ανεβάσετε με μη αυτόματο τρόπο το πακέτο Joomla 4 στην καρτέλα Upload & Update. Κάντε κλικ στο Εγκατάσταση της ενημέρωσης , θα σας ζητηθεί να δώσετε τα διαπιστευτήρια σύνδεσής σας. Η ενημέρωση θα διαρκέσει λίγο και στη συνέχεια θα ανακατευθυνθείτε στον πίνακα ελέγχου του Joomla 4.

Λίστα ελέγχου μετά την ενημέρωση:

 Εκκαθάριση προσωρινής μνήμης.
 •  Ελέγξτε το σχήμα της βάσης δεδομένων και διορθώστε εάν εμφανιστούν σφάλματα.
 •  Δείτε εάν ο ιστότοπός σας έχει την αναμενόμενη απόδοση (και το frontend και το backend).
 •  Ορίστε την αναφορά σφάλματος από τη μέγιστη στην προεπιλογή.
 •  Εγκαταστήστε τις έτοιμες επεκτάσεις Joomla 4 όπως χρειάζεται.
 • Μετακινήστε τον ιστότοπο από Localhost στο Live
 • Το τελευταίο βήμα είναι να μετακινήσετε τον ιστότοπο Joomla από τον localhost στον ζωντανό διακομιστή. Δείτε πώς να το κάνετε αυτό.
 •  Αντιγράψτε τα αρχεία από τον ριζικό φάκελο του localhost στον διακομιστή χρησιμοποιώντας FTP ή Διαχείριση αρχείων
 •  Εξαγάγετε τη βάση δεδομένων του Joomla από τον localhost phpMyAdmin
 •  Εισαγάγετε τη βάση δεδομένων Joomla στο phpMyAdmin του διακομιστή
 •  Ενημερώστε το configuration.php για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις σωστές λεπτομέρειες
 •  Δοκιμάστε και μεταβείτε ζωντανά

Τελικές σκέψεις

Το Joomla 3.10 θα έχει μακροπρόθεσμη υποστήριξη. Θα λάβετε τουλάχιστον δύο χρόνια υποστήριξης για την έκδοση 3.10, επομένως περιμένετε έως ότου όλες οι επεκτάσεις και οι ενσωματώσεις τρίτων που χρησιμοποιούνται είναι πλήρως συμβατές με το Joomla 4, εάν σκοπεύετε να τις διατηρήσετε.

Επίσης, μην παραλείπετε ποτέ ένα αντίγραφο ασφαλείας! Να λαμβάνετε πάντα ένα αντίγραφο ασφαλείας του ζωντανού ιστότοπού σας πριν ενημερώσετε την έκδοση Joomla.

Internet Studio

Κατασκευή και φιλοξενία ιστοσελίδων. Παραγωγή περιεχομένου, Internet Marketing & SEO.
Αντωνίου Πελεκάνου 8
18010 Αίγινα.
Email: webmaster@internetstudio.gr
Τηλέφωνο: +30 22970 25627
ΑΡ. ΓΕΜΗ: 95086209000

Search