Πώς να ενημερώσετε τον ιστότοπό σας στο Joomla 4.

Πώς να ενημερώσετε τον ιστότοπό σας στο Joomla 4.Η σταθερή έκδοση του Joomla 4 έχει ήδη κυκλοφορήσει! Είναι μια τεράστια αναβάθμιση του CMS που φέρνει τόσες πολλές εκπληκτικές νέες δυνατότητες και λειτουργίες. Η νέα κύρια έκδοση θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το Joomla καθώς η πλατφόρμα είναι πλέον πιο αξιόπιστη, σταθερή, ασφαλής και πλήρως εξοπλισμένη για να ενδυναμώνει τις καινοτομίες.

Εάν αγχώνεστε για το πώς να αναβαθμίσετε τον ιστότοπό σας σε Joomla 4, μην ανησυχείτε. Σε αυτό το άρθρο, θα σας καθοδηγήσουμε σε όλη τη διαδικασία αναβάθμισης του ιστοτόπου σας Joomla 3.x σε Joomla 4 χωρίς να χαλάσετε τον ιστότοπό σας. Σας ενθαρρύνουμε να παρακολουθήσετε προσεκτικά ολόκληρο το άρθρο για να μην καταλήξετε να κάνετε χάος.

Πότε πρέπει να κάνετε ενημέρωση στο Joomla 4

Το Joomla 4 κυκλοφορεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναβαθμίσετε αμέσως τον ιστότοπό σας σε Joomla 4; Οχι! Καθώς δεν μπορείτε να ενημερώσετε απευθείας το Joomla 3.x σε 4, πρέπει πρώτα να ενημερώσετε τον ιστότοπό σας σε 3.10.

Η γέφυρα Joomla 3.10 θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τη mini μετεγκατάσταση στο Joomla 4 και να εμφανίσετε έναν έλεγχο εκ των προτέρων ενημέρωσης των επεκτάσεων που είναι εγκατεστημένες στον ιστότοπό σας. Σύμφωνα με την επίσημη τεκμηρίωση , το Joomla 3.10.x θα υποστηρίζεται έως τις 16 Αυγούστου 2023. Επομένως, δεν υπάρχει βιασύνη. Περιμένετε έως ότου όλες οι επεκτάσεις που χρησιμοποιούνται είναι έτοιμες για το Joomla 4.

Πώς να κάνετε ενημέρωση από το Joomla 3.x στο Joomla 4

Εάν έχετε φτάσει τόσο μακριά, είναι ασφαλές να πείτε ότι είστε έτοιμοι να μετεγκαταστήσετε στο Joomla 4. Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός που θα σας βοηθήσει να αναβαθμίσετε με επιτυχία τον ιστότοπό σας Joomla 3.x σε Joomla 4.

Ελέγξτε τις τεχνικές απαιτήσεις

Πριν προχωρήσετε, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον σας πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις του Joomla 4. Μεταβείτε στον πίνακα διαχείρισης > Σύστημα > Πληροφορίες συστήματος. Σε αυτήν την καρτέλα, θα βρείτε την τρέχουσα τιμή PHP, την έκδοση Joomla κ.λπ.
Προτείνεται η χρήση των προτεινόμενων τιμών του Joomla 4 για ομαλή μετάβαση. Εδώ είναι η απαίτηση για το Joomla 4.x.

Πάρτε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του Live Site σας

Πρέπει πάντα να λαμβάνετε αντίγραφο ασφαλείας του ιστότοπού σας πριν ενημερώσετε το Joomla. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποτρέψετε την απώλεια δεδομένων και να επαναφέρετε τον ιστότοπό σας ξανά, εάν κάτι πάει στραβά κατά την ενημέρωση.

Μέθοδος 1: Χρήση του Akeeba Backup

Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρετε τον ιστότοπό σας Joomla χρησιμοποιώντας το Akeeba Backup. Για να το κάνετε αυτό, θα χρησιμοποιήσετε την επέκταση του Akeeba Backup Joomla πρώτα για να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας του ιστότοπού σας (αρχεία ρίζας και βάση δεδομένων) και μετά το Akeeba Kickstart για να επαναφέρετε το αντίγραφο ασφαλείας. Είναι μια δωρεάν επέκταση και η διαδικασία μεταφοράς είναι αρκετά απλή.

Μέθοδος 2: Λήψη μη αυτόματης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας

Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μη αυτόματο αντίγραφο ασφαλείας του ζωντανού ιστότοπού σας. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε ένα μη αυτόματο αντίγραφο ασφαλείας όλων των αρχείων και των φακέλων από τον ριζικό φάκελο του ιστότοπου, ώστε τα ίδια αρχεία και φάκελος να μπορούν να επαναφερθούν σε άλλο τομέα/κεντρικό υπολογιστή. Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα μη αυτόματο αντίγραφο ασφαλείας της βάσης δεδομένων του ιστότοπου.

Ενημέρωση στο Joomla 3.10

Παρακαλούμε μην ενημερώσετε τον ζωντανό ιστότοπό σας στο Joomla 3.10, εκτός εάν σκοπεύετε να ενημερώσετε για το Joomla 4. Αυτή είναι μια έκδοση bridge που έχει κυκλοφορήσει για να διευκολύνει τη μετεγκατάσταση στο Joomla 4.
Από τον πίνακα διαχείρισης, μεταβείτε στο στοιχείο Στοιχεία > Ενημερώσεις Joomla > Επιλογές.

Αφού ενημερώσουμε τον ιστότοπό μας στο Joomla 3.10, πρέπει να ελέγξουμε το σχήμα της βάσης δεδομένων μας.

Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στις Επεκτάσεις > Διαχείριση > Βάση δεδομένων και ελέγξτε εάν η δομή του πίνακα της βάσης δεδομένων σας είναι ενημερωμένη. Εάν όχι, διορθώστε τα προβλήματα κάνοντας κλικ στο κουμπί Επιδιόρθωση. 

Ελέγξτε τις απαιτήσεις συστήματος και τη συμβατότητα των επεκτάσεων τρίτου μέρους

Η έκδοση Joomla 3.10 συνοδεύεται από μια επιλογή ελέγχου πριν από την ενημέρωση. Αυτό δείχνει τις τεχνικές προδιαγραφές του διακομιστή στον οποίο βρίσκεται ο ιστότοπος και τις επεκτάσεις πυρήνα και τρίτων που χρησιμοποιούν τον διακομιστή ενημέρωσης σε μορφή λίστας.
Για να μεταβείτε στην οθόνη ελέγχου πριν από την ενημέρωση, κάντε κλικ στην επιλογή Στοιχεία > Ενημέρωση Joomla.

Εάν δεν βλέπετε την οθόνη ελέγχου πριν από την ενημέρωση, κάντε κλικ στο κουμπί Έλεγχος για ενημερώσεις ή διαγράψτε την προσωρινή μνήμη και ανανεώστε τη σελίδα.

Η πρώτη ενότητα σάς δείχνει εάν οι ρυθμίσεις PHP και βάσης δεδομένων πληρούν τις απαιτήσεις συστήματος. Πρέπει να ελέγξουμε αν κάτι είναι κόκκινο και δεν είναι συμβατό με το Joomla 4.

Η επόμενη ενότητα - Έλεγχος προ-ενημέρωσης επεκτάσεων αντλεί ενσωματώσεις τρίτων και ελέγχει τη συμβατότητά τους. Εάν χρησιμοποιείτε άλλες επεκτάσεις, επικοινωνήστε με τους προγραμματιστές των επεκτάσεων για να μάθετε για τη συμβατότητά τους με το Joomla 4.

Απενεργοποιήστε τις μη συμβατές επεκτάσεις

Εάν η λίστα ελέγχου Joomla Pre-update δείχνει ότι η επέκταση δεν είναι έτοιμη για το Joomla, πρέπει να την ενημερώσετε στη συμβατή έκδοση ή να την απενεργοποιήσετε. Συνιστάται ανεπιφύλακτα να απενεργοποιήσετε όλες τις μη συμβατές επεκτάσεις προτού εκτελέσετε την αναβάθμιση, καθώς θα μπορούσαν να διακόψουν την αναβάθμισή σας.

Για να καταργήσετε μη συμβατές επεκτάσεις, μεταβείτε στην καρτέλα Διαχείριση επεκτάσεων → Διαχείριση και καταργήστε όλες τις επεκτάσεις που δεν είναι συμβατές με το Joomla 4.

Ενημέρωση από την 3.10 στο Joomla 4

Πριν κάνετε αναβάθμιση από μια έκδοση Joomla σε άλλη, λαμβάνετε πάντα ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του ιστότοπου! Προχωρήστε λοιπόν και πάρτε ξανά ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας.

Από τον πίνακα διαχείρισης, μεταβείτε στην Παγκόσμια διαμόρφωση > Διακομιστής > Αναφορά σφαλμάτων και ορίστε την στο Μέγιστο για να λαμβάνετε όλα τα μηνύματα σφάλματος, τις προειδοποιήσεις και τις ειδοποιήσεις.

Τώρα μεταβείτε στο Components > Joomla Update > και κάντε κλικ στο Live Update για να δείτε την ειδοποίηση ενημέρωσης Joomla 4.

Μπορείτε επίσης να ανεβάσετε με μη αυτόματο τρόπο το πακέτο Joomla 4 στην καρτέλα Upload & Update. Κάντε κλικ στο Εγκατάσταση της ενημέρωσης , θα σας ζητηθεί να δώσετε τα διαπιστευτήρια σύνδεσής σας. Η ενημέρωση θα διαρκέσει λίγο και στη συνέχεια θα ανακατευθυνθείτε στον πίνακα ελέγχου του Joomla 4.

Λίστα ελέγχου μετά την ενημέρωση:

 Εκκαθάριση προσωρινής μνήμης.
 •  Ελέγξτε το σχήμα της βάσης δεδομένων και διορθώστε εάν εμφανιστούν σφάλματα.
 •  Δείτε εάν ο ιστότοπός σας έχει την αναμενόμενη απόδοση (και το frontend και το backend).
 •  Ορίστε την αναφορά σφάλματος από τη μέγιστη στην προεπιλογή.
 •  Εγκαταστήστε τις έτοιμες επεκτάσεις Joomla 4 όπως χρειάζεται.
 • Μετακινήστε τον ιστότοπο από Localhost στο Live
 • Το τελευταίο βήμα είναι να μετακινήσετε τον ιστότοπο Joomla από τον localhost στον ζωντανό διακομιστή. Δείτε πώς να το κάνετε αυτό.
 •  Αντιγράψτε τα αρχεία από τον ριζικό φάκελο του localhost στον διακομιστή χρησιμοποιώντας FTP ή Διαχείριση αρχείων
 •  Εξαγάγετε τη βάση δεδομένων του Joomla από τον localhost phpMyAdmin
 •  Εισαγάγετε τη βάση δεδομένων Joomla στο phpMyAdmin του διακομιστή
 •  Ενημερώστε το configuration.php για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις σωστές λεπτομέρειες
 •  Δοκιμάστε και μεταβείτε ζωντανά

Τελικές σκέψεις

Το Joomla 3.10 θα έχει μακροπρόθεσμη υποστήριξη. Θα λάβετε τουλάχιστον δύο χρόνια υποστήριξης για την έκδοση 3.10, επομένως περιμένετε έως ότου όλες οι επεκτάσεις και οι ενσωματώσεις τρίτων που χρησιμοποιούνται είναι πλήρως συμβατές με το Joomla 4, εάν σκοπεύετε να τις διατηρήσετε.

Επίσης, μην παραλείπετε ποτέ ένα αντίγραφο ασφαλείας! Να λαμβάνετε πάντα ένα αντίγραφο ασφαλείας του ζωντανού ιστότοπού σας πριν ενημερώσετε την έκδοση Joomla.
Συμβουλές για να φροντίσετε σωστά τον ιστότοπό σας στο Joomla

Συμβουλές για να φροντίσετε σωστά τον ιστότοπό σας στο Joomla

Το να έχετε έναν ιστότοπο για την επιχείρησή σας ή τον οργανισμό σας ή οτιδήποτε άλλο είναι ευλογία. Αλλά μπορεί επίσης να είναι κατάρα εάν δεν τον συντηρείτε σωστά. Για το κοινό του διαδικτύου, που δεν επισκέπτεται την επιχείρησή σας φυσικά, ο ιστότοπός σας είναι το κατάστημα, το επιχειρηματικό σημείο, σκεφτείτε το!

Στην πραγματικότητα, η εικόνα της επιχείρησής σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ιστότοπό σας. Οποιαδήποτε ανωμαλία, ξεπερασμένες πληροφορίες των προϊόντων και έλλειψη σωστής συντήρησης μπορεί να σας κοστίσει πολύ.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του ιστότοπου που διαθέτετε, αυτά τα μέτρα που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την απόδοση του ιστότοπου χωρίς να ξοδέψετε χρήματα.

Ενημερώστε το Joomla στην πιο πρόσφατη έκδοση

Η πρώτη και κύρια συμβουλή συντήρησης είναι να ενημερώσετε την έκδοση του Joomla.  Πρέπει να ενημερώσετε την έκδοση του Joomla στην πιο πρόσφατη. Στην πραγματικότητα, οι παλιές εκδόσεις ενδέχεται να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του ιστότοπού σας, γι' αυτό και η ενημέρωση της έκδοσης του Joomla είναι τόσο σημαντική.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά πλεονεκτήματα της ενημέρωσης των ιστοσελίδων του λειτουργούν με Joomla στις πιο πρόσφατες εκδόσεις.
 • Προσφέρει νέες δυνατότητες και λειτουργίες
 • Διορθώνει σφάλματα
 • Ενίσχυση της ασφάλειας του ιστότοπου
 • Βελτιώνει τη συνολική απόδοση
 • Επιταχύνει την ιστοσελίδα
 • Εισάγει νέες τεχνολογίες
Ενημερώστε τις επεκτάσεις Joomla

Οι παλιές επεκτάσεις ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα με διαφορετικούς τρόπους. Θα πρέπει πάντα να εξετάζετε το ενδεχόμενο να ενημερώνετε τακτικά τις επεκτάσεις Joomla για την ομαλή λειτουργία του ιστότοπού σας.

Κάντε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπου και της βάσης δεδομένων σας

Θα πρέπει πάντα να διατηρείτε αντίγραφο ασφαλείας του ιστότοπου και της βάσης δεδομένων σας.
Σε κάθε περίπτωση, αν κάτι δεν πάει καλά ο ιστότοπός σας δεν θα λειτουργεί σωστά και ίσως χάσει το πολύτιμο περιεχόμενό του.

Η επαναφορά αυτού του περιεχομένου από το αντίγραφο ασφαλείας είναι η μόνη επιλογή για να επαναφέρετε τον ιστότοπο στην αρχική του μορφή. Ατυχήματα μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχει περίπτωση να το γνωρίζεται εκ των προτέρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι συνετό να διατηρείτε ένα πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας του ιστότοπού σας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χρειαστεί να επαναφέρετε τον ιστότοπο σε προηγούμενη κατάσταση λειτουργίας.

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεν αφορά μόνο ατυχήματα, μπρούν να σας  βοηθήσουν να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο εγκατάστασης, όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν νέες αλλαγές χωρίς να διακινδυνεύσετε τον ιστότοπο που βρίσκεται σε παραγωγική διαδικασιά.

Βελτιστοποιήστε τους πόρους πολυμέσων σας (εικόνες, βίντεο)

Οι πόροι πολυμέσων του ιστότοπού σας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον χρόνο φόρτωσης της σελίδας. Εάν δεν βελτιστοποιήσετε τους πόρους πολυμέσων σας (εικόνες, ήχος και βίντεο), ο ιστότοπός σας θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να φορτώσει. Στις σύγχρονες μέρες, η ταχύτητα του ιστότοπού σας σχετίζεται άμεσα με την κατάταξη στην αναζήτηση Google. Τα μεγέθη των μέσων και οι τύποι αρχείων σας επηρεάζουν τον χρόνο φόρτωσης της σελίδας.

Ακολουθήστε τη φήμη με ενημερωμένο περιεχόμενο

Οι επισκέπτες θα γυρίσουν την πλάτη τους στον ιστότοπό σας εάν βρουν απαρχαιωμένο περιεχόμενο στον ιστότοπό σας. Υπάρχουν ορισμένοι τύποι περιεχομένου που απαιτούν συνεχή αναβάθμιση, ειδικά αν περιέχουν πληροφορίες. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να ενημερώσετε το περιεχόμενό σας για να ανταποκριθείτε στη φήμη σας.

Βελτιστοποιήστε τον ιστότοπό σας για να κάνετε φιλικό SEO

Δεν έχει νόημα να έχετε έναν ιστότοπο που δεν φέρνει οργανική επισκεψιμότητα από την Google (ή άλλες μηχανές αναζήτησης). Είναι αυτό που θέλει κάθε ιδιοκτήτης ιστότοπου.

Εάν θέλετε ο ιστότοπός σας να βρίσκεται από τα άτομα που αναζητούν τις υπηρεσίες, τα προϊόντα ή το περιεχόμενο που παρέχετε, τότε βελτιστοποιήστε τον ιστότοπό σας για καλύτερη κατάταξη στην αναζήτηση Google.

Μπορείτε να κάνετε τον ιστότοπό σας Joomla SEO φιλικό με διάφορους τρόπους. Μερικές από τις πιο κοινές πρακτικές SEO δίνονται παρακάτω:

Διεξάγετε έρευνα λέξεων-κλειδιών και χρησιμοποιήστε τις καλύτερες λέξεις-κλειδιά στοιχήματος για τον ιστότοπο.
Βεβαιωθείτε ότι οι ετικέτες τίτλου έχουν τις σχετικές λέξεις-κλειδιά
Επιταχύνετε τον ιστότοπό σας επειδή η Google αγαπά τους ιστότοπους γρήγορης φόρτωσης
Γράψτε μοναδικούς τίτλους, περιγραφές, περιεχόμενο
Διαχειριστείτε τα μεταδεδομένα σας
Χρησιμοποιήστε εσωτερικούς συνδέσμους

Υπάρχουν επίσης ορισμένες επεκτάσεις Joomla που θα μπορούσαν να φροντίσουν το SEO του ιστότοπού σας.

Προστατέψτε τον ιστότοπό σας στο Joomla βελτιώνοντας την ασφάλεια


Η ασφάλεια είναι πάντα ένα μεγάλο ζήτημα. Πρέπει να προστατεύσετε τον ιστότοπό σας από πιθανές απειλές. Οι χάκερ μπορεί να εισέλθουν στον ιστότοπό σας με διάφορους τρόπους και να πάρουν τον έλεγχο των πάντων από εσάς. Μπορείτε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψετε αυτές τις προσπάθειες. Υπάρχουν ορισμένες επεκτάσεις ασφαλείας που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.

Καταργήστε αχρησιμοποίητες και μη βελτιστοποιημένες επεκτάσεις Joomla

Οι επεκτάσεις Joomla απαιτούν πόρους συστήματος, βάσεις δεδομένων και χώρο στο δίσκο για να λειτουργήσουν. Η ύπαρξη πολλών επεκτάσεων θα αυξήσει το συνολικό μέγεθος του ιστότοπού σας και θα κάνει τον ιστότοπο πιο αργό τελικά. Για αυτόν τον συγκεκριμένο λόγο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε μόνο επεκτάσεις που χρησιμοποιούνται στον ιστότοπό σας στο Joomla.

Δεν θα πρέπει να δοκιμάζετε προσθήκες σε ιστότοπο εγκατάστασης. Σε περίπτωση που το κάνετε, θα πρέπει να αφαιρέσετε το πρόσθετο μόλις τελειώσετε με αυτό. Είναι σοφό να καθαρίσετε τις επεκτάσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αχρησιμοποίητες ή μη βελτιστοποιημένες επεκτάσεις μέσα.

Internet Studio

Κατασκευή και φιλοξενία ιστοσελίδων. Παραγωγή περιεχομένου, Internet Marketing & SEO.
Αντωνίου Πελεκάνου 8
18010 Αίγινα.
Email: webmaster@internetstudio.gr
Τηλέφωνο: +30 22970 25627
ΑΡ. ΓΕΜΗ: 95086209000

Search